Aardbeving Alaska van 8.0 Richter


23 juni 2014 22:33

Little Sitkin Island Alaska.

Bij Little Sitkin Island in Alaska is een aardbeving met een kracht van 8.0 gemeten. De beving werd waargenomen door het U.S. Geological Survey, het wetenschappelijk bureau van de Amerikaanse regering. Er is een tsunami-alarm afgegeven.

Op alle sensoren van StabiAlert is de passage van de aardbevingsgolf zeer duidelijk te zien.Hieronder ziet u drie grafieken van het Groninger Grid met deze waarneming. De grafieken laten zien hoe gevoelig en precies de sensoren zijn.bron: NRC

Beving Alaska gemeten in Huizinge
Beving Alaska gemeten in Groningen
Beving Alaska gemeten in Slochteren
Waarneming:
Om 23:04 wordt de grond in deze regio onrustig en komen de eerste Trillingen aan in Nederland. Om 23:06 bereiken deze hun eerste hoogtepunt. Ook de Stand begint dan de eerste duidelijke golfbewegingen te vertonen.

Om 23:15 bereiken de zwaarste aardbevingsgolven Nederland. Zowel Stand als Trillingen bereiken dan hun hoogtepunt. Om 23:24 zijn de Trllingen vrijwel verdwenen, echter duurt het nog tot 23:58 voordat ook in de Stand geen abnormale fluctuaties worden gemeten. De hele passage duurt ongeveer 54 minuten..

De oppervlakte golven vervormen de aardkost zo geleidelijk dat de versnellingsmeters geen waarneembare uitslag geven. Hier is sprake van een vrijwel zuivere rotatie er heeft vrijwel geen tot een zeer kleine translatie plaatsgevonden.

De golflengte en uitslag van dit soort bevingen zijn zo groot dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze uw pand zullen beschadigen.